6 вредни „храни“ в света на взаимоотношенията

Замисляла ли си се, че така, както храниш тялото си с храна, така и отношенията ти с мъжете имат нужда от захранване, от твоята здравословна енергия, внимание и поведение. Вярвам, че всяка жена има желание да привлече подходящия за себе си мъж и да изгражда едни балансирани и красиви отношения с него, така както иска нейното тяло да изглежда.

 

Вдъхновена от  моят ментор в света на взаимоотношенията Матю Хъси, ти напомням, кои са 6те най-вредни храни в света на  взаимоотношенията, които водят до трудна подвижност, самота и проблеми със сърцето.

1. Отчаяно се нуждаеш от одобрение

 

Двойката се състои от двама и е естествено да се интересуваме от мнението на другия за нас. Проблемът настъпва, когато ние нямаме собствено мнение за себе си или по-лошо имаме негативно мнение за себе си. В тези случаи се обръщаме към мъжа като единствен източник на хубави думи, комплименти и подкрепа.

 

Как това отравя отношенията ти с мъжете?

 

Запомни, че на биологично ниво мозъкът на мъжа е устроен да „лувува“, да се състезава да донесе най-добрия дивеч, да постигне най-добрия резултат, за да бъде признат от другите мъже и да заслужи уважението на племето (неговите приятели).

 

Ако ти нямаш усещането за себе си като за подарък, като за награда, като за стойностно създание, за което мъжът да се пребори, ти спираш да бъдеш интересна за него. Просто и честно казано, на другия му омръзва да бъде с човек, който не харесва себе си и не умее да си дава одобрение.

 

В един момент, колкото и да искаш да те подкрепя твоя мъж, ако продължаваш да търсиш постоянно неговото одобрение, той ще започне да се съмнява в твоята неустоимост и постепенно ще загуби привличане към теб. Ще си каже – явно наистина не си заслужава. Пагубна фантанзия, която повечето жени носим е, че мъжът ще се пребори със собствените ни съмнения и ще ни убеди в личната ни стойност. Това може да се случи, единствено, ако преди това си му показала, че поне в някаква степен цениш себе си. Всеки път, когато търсиш одобрението на своя партньор, те приканвам да си спомниш думите на д-р Барбара Де Анджелис:

 

„Не очаквай от партньора си да те обича ПОВЕЧЕ, отколкото се обичаш ти”.

Помни, че две същества, които приемат себе си за стойностни, създават стойностни отношения.

2. Болезнено ревнуваш

 

Малко ревност в отношенията с мъжете е като черния пипер в някои ястия. Дава пикантност и вкус. Но тук става дума за ревност, която те изгаря, ревност, която не ти дава спокойствие.

 

От къде идва ревността?

 

Тя идва от сравнението с другите жени. И то пагубното сравнение, в което оценяваш себе си за по-малко красива, за не толкова привлекателна, интересна, забавна, секси. Всеки път, когато поставиш себе си на по-ниското стъпало, ти сама се съмняваш, защо твоя мъж въобще те харесва, като има толкова по-готини жени от теб.

 

Истината е, че има по-красиви жени от теб, има и по-умни, има и по-разкрепостени, има и по-секси и по-забавни. Е, и?

 

Такава като теб има само една на планетата Земя. Искам да си затвориш очите и да усетиш, че друга като теб няма. Хората от векове са привлечени от уникати. И често те не са съвършени, но са автентични, уникални, единствени, неповторими. Вълнуват сърцето и това чувство вътре е важното. Това само по-себе си е ценно.

 

3. Свръханализираш

 

Позната ли ти е ситуацията да обсъждаш поведението на мъж до най-малкия детайл: ама как точно те е погледнал, какви точно думи е използвал, как точно е повдигнал веждата си и какво ли иска да ти каже със следния израз и т.н

 

Защо анализирам другия толкова много?

 

Защото се опитваш да се предпазиш. Когато анализираш другия, ти си мислиш, че си в позиция на контрол. Проблемът е, че се опитваш да контролиш неща, които са извън твоя контрол. Мисля, че е крайно време да приемеш, че както във всяка дейност от твоя живот, така и в любовните отношения, ти ще изпитваш трудности, болка, конфликти.

 

Едно от най-трудните ми неща за случване в моите взаимоотношения беше да се откажа от свръханализа (не знам дали съм успяла напълно, все пак съм психолог) и да заменя свръханализа с благотворно влияние.

 

Не може да контролираш другия, може да го преживяваш (да усещаш какви чувства провокира в теб) и може да му влияеш. Влюбих се от пръв поглед в следното изречение на Чък Спезано: Моята неустоимост е най-добрият подарък, който мога да дам на партньора си!

Предлагам ти да се откажеш от контрола над другия и да превърнеш себе си в толкова неустоима, че гравитацията ти с лекота да задържа в орбитата си стойностния и желан мъж за теб. Научи как ето: тук!

 

4. Съревноваваш се с мъжа

 

Когато захранваш отношенията си със съревнование, ти и твоят мъж ставате опоненти, а не съотборници. В съревнованието винаги има един победител и един победен. Ако ти си победителката, тогава ще си кажеш, аз съм със загубеняк, а ако ти си победената, тогава ще мислиш себе си за загубенячка. Ако се замислиш, в която и позиция да си, ти ще се чувстваш нещастна.

 

Съревнованието на отключва любовта на мъжа към теб и той гледа на теб само като на приятелна и на стойностна жена, но не и на ценна любима!

 

Колко по – хубаво звучи ти и твоят мъж да сте съотборници, да се подкрепяте взаимно и дори да се карате, да е както се карат в един отбор. Въпросът, който ще ти донесе щастие е не „В какво съм по-добра от моя мъж?” а в „Как да бъда по-добър партньор за моя мъж?” В този момент те каня, да спреш за малко и да напишеш 10 неща, с които ще бъдеш по-добър партньор за своя мъж, или за друг близък на твоето сърце.При отборната игра важен става не само индивида, но и отбора! И когато вниманието е насочено да сме силна двойка и двамата давате в тази посока!

 

5. Постоянно неглижираш своите емоционални нужди

 

Този вид храна е най-опасна, защото често се маскира като помагане, безрезервно даване и грижа за другия. Даването на партньора и неглижирането на собствените ти емоционални нужди са две различни неща, които често забелязвам жените да обединяват. Сякаш истински си дал, само ако е за твоя сметка, само ако си платил висока цена. Това за мен не е даване, а жертване. Всеки път, когато даваш за сметка на собствените си емоционални нужди, ти захранваш отношенията си с болка, обида и гняв. Това е като да даваш на мъжа си да пие сок вместо от истински плодове, от химични съставки и да си мислиш, че му даваш най-доброто!

 

Жертването има и друг страничен ефект. То иска насрещно жертване. Имах една клиентка, която дойде при мен с огромно негудование към партньора си, че не и обръща достатъчно внимание и че не може да понася неговите срещи с приятели по мъжки. В течение на разговора разбрах, че тя обича да ходи на танци, а нейният мъж не танцува. За да бъде мирна къщата, тя се отказва от танците. В този момент, тя поставя своите емоционални нужди на заден план и започва да иска и другия да се жертва за нея и да неглижира собствените си емоционални нужди. Когато призна пред себе си, че всъщност се жертва и реши да се върне към танците, тогава и нейният гняв и болка към партньора и намаляха и тя се фокусира върху въпроса как да бъде по-добър партньор, но не за сметка на себе си!

 

6. Мързеливост

 

Много отношения се разпадат, защото участниците в тях си мислят, че най-важното е, че са се открили и вече могат да не правят нищо и да не полагат усилия. Ако си вземеш цвете и не го поливаш какво ще се случи? Ще изсъхне, нали? Еми същото е. Отношенията ти имат нужда от поливане, от грижа, от креативност, светлина, достатъчно овлажняване и слънце.

 

Тези „вредни храни” не са само във взаимоотношенията ти с мъжете, но и с всички хора, с които изграждаш свързване. Както с вредните храни и тези са доста коварни и трудни за отказване. Полезно е от време на време да си ги припомняш и да бъдеш честна със себе си, с кои от тях храниш отношенията си.

 

Дори само моментът, в който ти вече забелязваш това, ти си вече будна и може да избереш да захраниш отношенията си със здравословна храна.

 

С обич,

Марина

 

Аз съм Марина Байрактарова, Любовен психолог. Моите лични и групови програми помагат на силни и сърцати жени, да преодолеят бариерите си в обичането, да се свържат със сърцето женската си енергия, за да привлекат подходящия мъж и да сътворят отношения с него изпълнени с близост и взаимност, където той ги разбира, готов е да се развива и с него се чувстват #ценникрасивиобичани.

 

♥ Искаш ли още вдъхновяващи и полезни материали от мен. Последвай линка и се регистрирай.

 

♥ Понякога една дума, изречение, ни докосват и замислят. Споделяй, това, което те докосва, така броят на докоснатите сърца расте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *