Когато близостта с другия боли

Била съм там. Там където се чувстваш незначима, изоставена, ядосана и наранена. Коктейл от емоции, който е доста горчив за пиене. Горчив е, защото е изпълен с много ферментирали емоции, много задържани и неизказани емоции от миналото. Знаеш ли, че има проучване, в което доказват, че изпиването на една чаша сълзи, може да те убие. Толкова са токсични. А аз имам доста задържани сълзи. Близостта и свързването с другия могат да отворят тези неизплакани сълзи и така те замъгляват, че да се чудиш, дали ще успееш да излезеш от там цяла.

 

Благодарна съм, че в резултат на решението ми да разбера повече себе си, да ценя желанията и нуждите си повече, да отворя сърцето си, там където присъствието и думите лекуват, излизането става по-лесно и най-вече, по-мъдро. Приемам, че тази част в мен, тази ранената, изоставената ще изкача, ще иска внимание по един ирационален и понякога разрушителен начин (както само една ранена жена може) и съм тук да разкажа на нея и на себе си какво е ценно да помним.

 

♥ Тези моменти се случват, именно защото изпитваш достатъчно свързване и близост с мъжа до себе си. Наличието им означава, че отношенията са живи и че си достатъчно силна, за да понесеш среща с болката си и чувствата си на изоставяне или отхвърляне или усещането, че не си достатъчно ценна. Вярвай, че животът е повече и е нужно единствено да пуснеш това, което вече не ти служи и да се научиш на ново подкрепящо поведение към себе си. А това, което не ти служи най-ясно се вижда в срещата с другия.

 

♥ Тези емоции са в теб и все пак те се активират при контакта с другия, тоест участвате двамата. Двама са нужни и да се реши ситуацията. Решението е не да победи един от двамата, а да се приближите един към друг, така, че да е подхранващо за двамата. Приближаването се случва, когато си открита по отношение на личните си нужди в двойката. Да споделиш открито какво е важно в интимното пространство за теб, защото точно поради несподеляне и пренебрегване на желанията си, на себе си (често като стратегия да задържиш мъжа до себе си) отиваш там. Попитай и какво е важно за него, но след като си върнеш част от разума. Само тогава ще може да го чуеш. Да, понякога и той не може да те чуе, защото също е там. Тогава подава ръка, този, който пръв се осъзнае.

 

♥ Ключът е в изразяването. И то в изразяването с добро, с уважение към него и твоите нужди, без обвинение, изискване, сърдене. Помни, че сте приятели, че споделяте времето, сърцата, телата си. Тук и сега ти си избрала този мъж за партньор в живота. Цени този избор, грижи се за този избор с откритост и себеизразяване.

 

♥ Вярвай, че мъжът, който те обича иска да си щастлива и чрез изразяването на твоята болка и раненост ти му ПОКАЗВАШ себе си и го учиш как да те пази в бъдеще. За да те чуе и откликне обаче, е важно КАК споделяш себе си.

 

♥ Първото най-трудно. Ти участваш в създаването на всяка болезнена ситуация с мъжа до теб. Нужно е да си честна със себе си и да разбереш как: чакаш ли другия да се погрижи за теб и да компенсира твоята неспособност, задоволяваш ли се с малко, от страх да не го загубиш, търпиш ли, насилваш ли себе си с груби думи, подценяване, пренебрегване. Понякога най-големият насилник, живее в нас самите и другият само го отразява.

 

♥ Второто най-трудно. Идва момент, в който е нужно да останеш, да наблюдаваш, провериш дали мъжът до теб е загрижен за твоите нужди и желания. Откликва ли на твоята болка, движи ли се към теб. И да си готова в твоето вътре да си тръгнеш, ако не го прави. Помни, че болката от това да си интимна с мъж, който не може или не иска да се научи да откликва на това, което е важно за теб е хиляди пъти по – силна от това да живееш сама.

 

♥ И третото най-трудно. Винаги вярвай, че си ценна, носеща дарове и способна да привлечеш любящ партньор, именно когато си любяща към себе си.

 

С обич,

Марина

 

Аз съм Любовен психолог. Моите лични и групови програми помагат на силни и сърцати жени, да преодолеят бариерите си в обичането, да се свържат със сърцето женската си енергия, за да привлекат подходящия мъж и да сътворят отношения с него изпълнени с близост и взаимност, където той ги разбира, готов е да се развива и с него се чувстват #ценникрасивиобичани.

 

♥ Искаш ли още вдъхновяващи и полезни материали от мен. Последвай линка и се регистрирай.

 

♥ Понякога една дума, изречение, ни докосват и замислят. Споделяй, това, което те докосва, така броят на докоснатите сърца расте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *